Barion Pixel
Kiadói ár
3.843 Ft
Eredeti ár
5.490 Ft
Webshop kedvezmény: 1.647 Ft 30%
Menny.:
Online kiadói kedvezmény minimum 25%
Személyes vásárlás -15% a BookUp Könyvesboltban
GLS, MPL, Foxpost, Packeta Kedvező díjskálák

Lily fogadalma - füles, kartonált - Lily Ebert - Dov Forman

Kiadói ár
3.843 Ft
Eredeti ár
5.490 Ft
Webshop kedvezmény: 1.647 Ft 30%
Menny.:
Kívánságlistára teszem
ISBN: 9789635683055

Lily fogadalma - füles, kartonált - Lily Ebert, Dov Forman

Hogyan éltem túl Auschwitzot, és merítettem erőt a továbblépéshez

 


„Ha valamikor megérett az idő, hogy szárnyra kapjon a tolerancia általa képviselt üzenete, hát az most van.”

 

 

Leírás

Lily fogadalma - füles, kartonált - Lily Ebert, Dov Forman

Hogyan éltem túl Auschwitzot, és merítettem erőt a továbblépéshez

 

 

Lily Ebert holokauszttúlélő, aki a TikTokon beszél arról, hogyan élte meg Auschwitzot, a haláltábort. Amikor 1945-ben kiszabadult, egy amerikai zsidó katona adott neki egy bankót, amire azt írta:

„Sok szerencsét, és sok boldogságot”.

 

Lily dédunokája, Dov a közösségi hálón akarta felkutatni a katonát és leszármazottait, és ezzel az immár kilencvenhat esztendős Lily egy csapásra a világsajtó szalagcímei között találta magát. Annak idején megfogadta: ha túléli a tábort, mindenkinek elmondja, mi az igazság Auschwitzról. És most elérkezett az ideje.
 

Szívbe markoló, ahogy Magyarországról ír, boldog gyermekkoráról, aztán meg arról, hogy 1944-ben, amikor megérkeztek Auschwitzba, az édesanyja, az öccse és egyik húga életét vesztette. Eltökélte, hogy a másik két húgára nagyon vigyázni fog. Érzékletesen írja le a tábor embertelen körülményeit, és azokat az apró győzelmeket, amelyek erőt adtak neki.  

Lilyt rengeteg veszteség érte, de aztán sikerült új életet kezdenie. Nem volt könnyű, a gyász mindvégig ott maradt a szívében, de hallgatóságot talált, és beszámolóiban felfénylik a remény, hogy ilyen alávaló gonoszság soha többé nem történhet a világban.

Fotó: László György


A 97 éves Lily Ebertre figyel a világ!
Az Index, a HVG, a 24.hu, a 444 cikkei Lily fogadalmáról a linkekre kattintva olvashatók.

Lily nemcsak azt ígérte meg apjának a halálos ágyán, hogy nagyobb testvérként vigyáz a kisebbekre, de Auschwitzban megfogadta magában: ha ezt túléli, mindent elkövet azért, hogy mesélhessen a táborban elszenvedett tapasztalatairól, amiből a világ okulhat. Mindkét ígéretét megtartotta. Renével és Pirivel a koncentrációs és a munkatábort is túlélték.

És a másik fogadalom? Amikor a COVID-korlátozások miatt nem járhatott már iskolákba, rendezvényekre, hogy személyesen meséljen a holokausztról, amely addigi missziója volt, dédunokája létrehozott neki egy TikTok-fiókot. Azóta a 97 éves Lily Ebert a közösségi médiában folytatja a tanúságtételt, rövid videókban válaszol a fiatal, többnyire 18-24 éves közönség kérdéseire. Elmondja, mi a gettó, megmutatja a tetoválását és mesél a tábori körülményekről, az ehetetlen ételről, az éhezésről, vagy csak felel az olyan jellegű kérdésekre, hogy félt-e a haláltól Auschwitzban.

Az ő szavait idézve: „Auschwitzban nem a haláltól félt az ember, hanem az élettől.” Magyar tiktokkereknek külön élmény, amikor Lily az anyanyelvén szólal meg, netán verset szaval: például Petőfitől a Falu végén kurta kocsmát.

Lily Ebertet és Dov Formant azóta 1,2 millióan követik a TikTokon. De a történetmesélés csodájának ezzel még nincs vége: az idős asszony és dédunokája közösen írtak könyvet Lily fogadalma címmel. A kötet nemcsak a borzalmak rögzítésére született, hanem azért, hogy reményt adjon. Hogy rámutasson, a legsötétebb időkben – legyen az háborús vagy pandémiás helyzet –, miből lehet lelki erőt meríteni. Lily a holokauszt egyik utolsó túlélője, aki a COVID-ot is legyőzte 97 évesen. Idén decemberben ünnepli a 98. születésnapját.

Derűjével, őszinteségével, fáradhatatlanságával, lelki erejével a legfiatalabb korosztálynak is különleges példát mutat. Tanúságtételével a szélsőséges politikai nézetek terjedése ellen is tiltakozik, mint mondja: „Semmi sem az igazán rossz dolgokkal (például gyilkosságokkal) kezdődik, hanem a szavakkal.” 

A magyar származású holokauszttúlélő TikTok-sztár könyvével a legszebb dolgokra tanítja meg az olvasókat. Az élet tiszteletére, a reményre, az elfogadásra és az önmagunkba vetett hitre. Ahogy egyik videójában mondja: „Sohase add fel a reményt. Mert soha nem tudhatod, mit hoz a holnap. A rossz napok után jönnek a jók.”

 

A Heti Napló stábja londoni otthonában látogatta meg és készített riportot Lily Eberttel és Dov Formannal:

 

 

„Káprázatosan megindító könyv a remény hatalmáról, és arról, hogy a szeretet a leghitványabb embereket is legyőzi.” – Piers Morgan

 

„Szívet tépően fájdalmas és igaz. De magában rejti a feloldozást. Feledhetetlen családtörténet, tanúságtétel az emberben élő, elpusztíthatatlan szellemről.” – Simon Sebag Montefiore

 

 

@lilyebert

@joelherman7

♬ Emotional Piano Instrumental In E Minor - Tom Bailey Backing Tracks
@lilyebert

Reply to @x_boti_xx Hungarians, we heard you…. enjoy the poem

 

 

Auschwitzban nem a haláltól félt az ember, hanem az élettől  – A 24.hu cikke Lily Ebertről.

 

 

 

A szeretet a leghitványabb embereket is legyőzi.

 

Kosárba

Az oldal tetejére