A 21.szazadkiado.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A 21.szazadkiado.hu oldal használatával elfogadod a cookie-kat és Adatkezelési tájékoztatónkat
EXTRA kedvezmények<strong> SALE AKCIÓ <strong> ELKÉPESZTŐ ajánlatok és kedvezmények</strong> EXTRA kedvezmények SALE AKCIÓ ELKÉPESZTŐ ajánlatok és kedvezmények
10.000 Ft felett <strong>ingyen szállítunk</strong> 10.000 Ft felett ingyen szállítunk
5% VISSZAJÁR <strong>GYŰJTSD ÉS VÁLTSD BE HŰSÉGPONTOKAT</strong> Regisztrált vevői rendeléseknél 5% VISSZAJÁR GYŰJTSD ÉS VÁLTSD BE HŰSÉGPONTOKAT Regisztrált vevői rendeléseknél

Ernest Hemingway életműsorozat

 
 

Ernest Hemingway (1899–1961) a huszadik századi irodalom egyik legnagyobb hatású alakja.

Jellegzetes stílusa mindenki másénál jobban meghatározta az amerikai irodalom alakulását.

 

Az emblematikus író lenyűgöző életműve előtt tiszteleg a 21. Század Kiadó a Hemingway-életműsorozat új kiadásával: gyönyörű köntösben, olyan kiválóságaink tolmácsolásában, mint Ottlik Géza, aki Az öreg halász és a tenger, vagy Örkény István, aki a Búcsú a fegyverektől című kötetet fordította.

Alig akad talán ember, aki annyi balesetet, tűzvészt, ágyútámadást, betegséget átvészelt volna (túlélte a lépfenét, vérhast, tüdőgyulladást, égési sérüléseket, két repülő- és három autóbalesetet, többször betört a koponyája stb). Vasból lehetett a szervezete, mondhatnánk, és a sors igazi iróniája, hogy ez a „vasember” idősebb korában pont abban a betegségben szenvedett, mint apja, a hemokromatózisban, melynek hatására a szervezet nem tudja lebontani a vasat.

 
 
 

Hemingway soha nem írt olyanról, amit ne élt volna át

Ilyen értelemben Hemingway a fikció ellen volt, holott a regény műfajában alkotott a legtöbbet. Az 1929-ben megjelenő Búcsú a fegyverektől című könyve is személyes élményeken alapul. Az első világháborúban majdnem leszakította a lábát egy ágyú, és hetekig kórházban volt. Ott ismerkedett meg Agnes von Kurowskyval, akinek alakja ihlette a regény női karakerét és a szerelmi szálat. A regény és Hemingway élettörténete alapján készült a Szerelemben, háborúban címmel megjelent film.

 

„Bombabiztos szardetektor”

A Kansas City Star újságtól kapott, írással kapcsolatos elvárások egész életében meghatározták stílusát, melyet még ifjúkori, tudósítói múltjából hozott: „Írj rövid mondatokat. Az első bekezdés rövid legyen. Használj erőteljes angolt. Légy pozitív, ne negatív!”

A letisztult stíluson kívül fontosnak tartotta a józan szerkesztést (mégha részegen is írt egy-egy részt), és a „bombabiztos szardetektort”, amivel bármikor képes volt kiszűrni a rossz minőségű írást. Persze a jót is. Az öreg halász és a tenger kéziratának leadásakor már tudta, hogy valami különlegeset alkotott. Nem csoda, hogy 1954-ben elnyerte érte az Irodalmi Nobel-díjat. Stílusát kiadónk másik két jeles szerzője: John Updike és Paul Auster is fontos hatásként jelöli meg írói munkásságában.

21. Század Kiadó Hemingway-életműsorozatban adja közre klasszikussá vált regényeit és elbeszéléseit. 

 

"Hemingway csodálatos lelke akkora, mint a Kilimandzsáró." - KURT VONNEGUT

Rendezés:
Az oldal tetejére