Barion Pixel
A 21.szazadkiado.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A 21.szazadkiado.hu oldal használatával elfogadod a cookie-kat és Adatkezelési tájékoztatónkat

FÖLDVÁRI ANDRÁS

Földvári András 29 évet töltött el a Malév, 6 évet a Brussels Airlines és 8 évet a Turkish Airlines kötelékében. Angolul, svédül, lengyelül felsőfokon beszél, németül, oroszul középfokon, franciául, hollandul pedig alapfokon.

560 látott régiójával a 77. legtöbbet utazott ember a világon. Az mtp.travel 890 régiót jelöl, Andrásnak eltökélt szándéka, hogy a maradék 330 helyet is bejárja. Tapasztalt kanapészörföző is: a hazai couchsurfingmozgalom egyik nagykövete.

András 68 évesen fittebb, aktívabb és kíváncsibb a világra sok huszonévesnél, ugyanis szinte a földkerekség összes országában járt már. Van, aki könyveket gyűjt vagy cipőket, ő élményeket – illetve országokat és reptereket. A törökországi Iğdırben kereste fel „gyűjteménye” 500. repülőterét.

András elképesztő utazási mániája valahogy így hatalmasodott el rajta: egykori malévos kollégájától 1997-ben ajándékba kapott egy könyvet, amely a világ 100 építészeti csodáját mutatta be. Bár hősünk ekkorra már látott párat a látványosságok közül, elhatározta, hogy addig nem nyugszik, amíg az összeset végig nem látogatja.

Az egykori hobbi eredménye mára: Földvári András 795 reptéren utazott át, 2650 járaton ült, a megtett távolságok alapján eddig 113-szor kerülte meg a Földet, és több mint 11-szer juthatott volna el a Holdra.


 

1952-ben születtem Budapesten, a hetedik kerületi Csikágóban, és kissrácként sokat álmodoztam róla, hogy egyszer eljutok – többek között – az igazi Chicagóba.
Korán megszerettem a nyelveket, angol tagozatos gimnáziumba jártam, majd a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola marketing és idegenforgalom szakán végeztem. Még 21 éves sem voltam, amikor a Malév idegenforgalmi osztályára kerültem. A Malévnál eltöltött közel harminc év után egy utazási irodánál, majd a belga és a török légitársaságoknál dolgoztam.

Utazási és „reptégyűjtési” szenvedélyem nyugdíjba vonulásom után is töretlen maradt: e sorok lejegyzéséig 795 repülőtéren fordultam meg. Eljutottam a világ összes ENSZ-tagállamába és el nem ismert országába – összesen 203 országba. Úgy éreztem, eljött a pillanat, hogy a légiközlekedésben eltöltött 45 év után megosszam legizgalmasabb kalandjaimat az olvasókkal.

 

A török légitársaság kisfilmjeiben szerepet kapott már Messi, Kobe Bryant vagy éppen Tiger Woods, a legelső valódi világutazó főszerepében elsőként Földvári Andrást láthatta a világ. A Youtube-csatornára is feltett reklámvideó közel 4 milliós megtekintéssel büszkélkedhet.

Ő az az ember, aki mindent tud a légiközlekedésről, és olyan országok határait is átlépte már, amelyekről sokan még csak nem is hallottak. Egy vérbeli kalandor, aki, ha utazásról van szó, nem ismer akadályt.

 

Szűrés könyvekre

Szerző
Kiadás éve
Rendezés:
Az oldal tetejére