A 21.szazadkiado.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A 21.szazadkiado.hu oldal használatával elfogadod a cookie-kat és Adatkezelési tájékoztatónkat
EXTRA kedvezmények<strong> SALE AKCIÓ <strong> ELKÉPESZTŐ ajánlatok és kedvezmények</strong> EXTRA kedvezmények SALE AKCIÓ ELKÉPESZTŐ ajánlatok és kedvezmények
10.000 Ft felett <strong>ingyen szállítunk</strong> 10.000 Ft felett ingyen szállítunk
5% VISSZAJÁR <strong>GYŰJTSD ÉS VÁLTSD BE HŰSÉGPONTOKAT</strong> Regisztrált vevői rendeléseknél 5% VISSZAJÁR GYŰJTSD ÉS VÁLTSD BE HŰSÉGPONTOKAT Regisztrált vevői rendeléseknél

P.D. James krimiszerző - a 21. Század Kiadó szerzője

Phyllis Dorothy James brit krimiírónő, aki II. Erzsébet brit uralkodótól 1991-ben bárónői rangot kapott, 20 könyvet írt, amelyek többségéből játékfilm vagy sorozat is készült. 

Legismertebb munkái közé tartozik a Gyilkosok szobája, Az ember gyermeke (a könyvből film is készült Clive Owen főszereplésével), valamint A halál jár Pemberley-ben.

James 1920. augusztus 3-án született Oxfordban egy köztisztviselő lányaként. Maga is több hivatalban dolgozott, köztük a belügyminisztérium törvényszéki szakértői osztályán. Szolgált a BBC igazgatótanácsi tagjaként is.      

James elmondása szerint mindig is író szeretett volna lenni, és azért kötött ki a kriminél, mert lenyűgözte a detektívregények szerkesztési módja. Ahogy saját honlapján írta, idővel rájött arra, hogy lehetséges a krimi hagyományos keretei között írni, és mégis elismert íróvá válni, aki képes valami maradandót mondani a férfiakról és nőkről, valamint a társadalomról, amelyben élünk.  

Visszatérő karaktere, a nyájas Dalgliesh detektív az írónő szerint mindazokat a tulajdonságokat testesítette meg, amelyeket a legjobban csodált a férfiakban: az érzékenységet, a bátorságot és az intelligenciát. A karakter először az 1962-es Takard el az arcát! című könyvben jelent meg, majd ezután további 13 James-regényben tűnt fel főszereplőként.

P.D. James 1987-ben megkapta a brit Krimiírók Társaságának Gyémánt Tőr életműdíját, 2005-ben a National Arts Club amerikai művészetpártoló egyesület irodalmi becsületrenddel tüntette ki. 2014. november 27-én 94 éves korában érte a halál.

Rendezés:
Az oldal tetejére