Barion Pixel
Kiadói ár
4.490 Ft
Eredeti ár
4.990 Ft
Webshop kedvezmény: 500 Ft 10%
Online kiadói kedvezmény minimum 25%
Személyes vásárlás -15% a BookUp Könyvesboltban
GLS, MPL, Foxpost, Packeta Kedvező díjskálák

Fekete Föld - A holokauszt: múlt és fenyegető jövő

Kiadói ár
4.490 Ft
Eredeti ár
4.990 Ft
Webshop kedvezmény: 500 Ft 10%
Kívánságlistára teszem
ISBN: 9786155373886
Nem egyszerűen arra figyelmeztet, hogy mindez a nem is olyan távoli jövőben megtörténhet. Hanem hogy, a logika alapján, meg is fog.

Leírás

Történelem és figyelmeztetés

A pusztulásnak és túlélésnek ebben a hatalmas történelmi áttekintésében Timothy Snyder újraértelmezi a holokausztot, és nemcsak új magyarázatot ad hozzá, de felfedi az ijesztő hasonlatosságokat a jelennel.

Az emberiség egyetlen vigasza a holokauszttal kapcsolatban, hogy egyszeri volt, megismételhetetlen, és elmúlt.
Ez a könyv talán éppen azért lett akkora siker szerte a világon, éppen azért váltott ki heves és ellentmondásos érzelmeket, mert ezt a tételt vitatja.
Szerinte félreértjük a modern világot, és veszélyeztetjük a jövőt.

A szerző, aki már több könyvben kutatta az emberiség történetének legvéresebb pusztítását, ezúttal a tények újraértelmezésével és eddig ismeretlen vallomások felhasználásával mutatja meg az analógiákat.
Hitler ökológiai félelmei például meglepően emlékeztetnek a huszonegyedik századi ember félelmeire, így nincs okunk azt gondolni, hogy a holokauszt egyetlen beteg ember agyszüleménye volt.


Snyder szerint a holokauszt a legkisebb elemében sem volt véletlen. Hitler jól átgondolt, hosszú távú tervének első állomása volt, a zsidók kiirtása után újabb és újabb pusztítás követte volna. De Snyder továbbmegy. Szerinte az okok, melyek kiváltották a világtörténelem legkiterjedtebb mészárlását, nem szűntek meg. Sőt.
Bizonyítékai érthetőbbé teszik a pusztítást, és – ha lehet – még ijesztőbbé a jövőt.

Fekete Föld kihívó és provokatív, történelemkönyv és politikai teória, felháborító és zavarba ejtő – egyszerre.


Nem egyszerűen arra figyelmeztet, hogy mindez a nem is olyan távoli jövőben megtörténhet. Hanem hogy, a logika alapján, meg is fog.

A történelem mindig egy figyelmeztetés - cikk a szerzővel a 444! oldalon

"Ha nem aggódnék őszintén a XXI. század miatt, és ha nem gondolnám, hogy nagyon fontos kapcsolatok vannak a múlt és a jelen között, amelyeket nem veszünk figyelembe, akkor nem adtam volna ezt az alcímet."

"Az utolsó fejezetben Snyder felveti, hogy a klímaváltozás felgyorsulása könnyen a harmincas évekhez hasonló helyzetet eredményezhet. A globális felmelegedés miatt kiújulhat a természeti erőforrásokért, köztük a termőföldért folytatott versengés, és ismét előkerülhet az élettér-elmélet illetve a szociál-darwinizmus. (Érdekesség, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének 2015. szeptember végén publikált jelentése arra figyelmeztet, hogy élelmiszerár-emelkedés várható, aminek következtében a mostaninál is nagyobb menekülthullám indulhat el a szegény országokból.) Az egzisztenciális fenyegetettség a szélsőséges eszméknek kedvez. Snyder szerint Hitler primitív rasszista nézetei is a válság és az élelmiszerhiány közepette váltak népszerűvé: a zsidók a világ minden bajáért felelőssé tehető, kéznél lévő bűnbakok voltak. Sőt, még csak valós egzisztenciális fenyegetettség sem kell az embertelen indulatok felkorbácsolásához. " - metazin.hu  A népírtás logikája nem a múltté

 

 

 

Az oldal tetejére