Barion Pixel
A 21.szazadkiado.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A 21.szazadkiado.hu oldal használatával elfogadod a cookie-kat és Adatkezelési tájékoztatónkat

Arthur C. Brooks, Oprah Winfrey: Úgy élj, ahogy élni akarsz

Módszer és tudományos alap a boldogabb mindennapokhoz
 


 
A boldogságod irányítója te vagy, és mindig is te leszel.

Lehetsz ennél boldogabb. És életed kalandja lesz bejárni ezt az utat.

Oprah Winfrey, Amerika legismertebb közéleti személyisége, a nagy presztízsű Oprah’s Book Club alapítója maga is szenvedélyes olvasó. A koronavírus-járvány alatt talált rá a boldogságot kutató és oktató Harvard-professzor, Arthur C. Brooks rovatára az Atlantic magazinban. Brooks könyvének, A csúcsra és felfelének olvasása után – amely arról szól, miként lehet a legtöbbet kihozni az élet második szakaszából – végképp úgy érezte, hogy együtt kell dolgozniuk valamilyen úton-módon. Így született meg az Élj úgy, ahogy élni akarsz című könyv, amelyben Brooks és Winfrey tudományos eredményekkel és személyes tapasztalatokkal alátámasztva vezetik el az olvasót egy boldogabb, elégedettebb élet felé. Tulajdonképpen kész receptet kínálnak ahhoz, hogy meglássuk, nem vagyunk teljesen tehetetlenek az élet árhullámaival szemben, és átlagemberek életéből vett példákkal mutatják meg, hogy komoly hátrányok és nehézségek ellenére is lehet valaki boldog. A könyv révén jobban megértjük az elménk és az agyunk működését, ezáltal olyan életet építhetünk magunknak, amilyenre vágyunk.

Ez a könyv mindenkihez szól, de főleg azoknak lehet hasznos, akik minden pozitív körülmény ellenére nem olyan boldogok, mint amilyenek szeretnének lenni. Először is egyből lerombolja a mítoszt: olyan, hogy valaki elérje a teljes boldogságot, egyszerűen nem létezik. A boldogság nem cél, hanem irány, és a közhiedelemmel ellentétben a problémáink ellenére is lehetünk boldogok.
Egyáltalán, mi a boldogság? Hogyan definiálnánk? És a boldogtalanság valóban a boldogság hiánya? Nem inkább kéz a kézben járnak? Az Élj úgy, ahogy élni akarsz tisztázza a fogalmakat, lerántja a leplet a rossz érzések szükségességéről, és megtanít arra, hogyan menedzseljük az érzelmeinket. 

Miért lett élete egyik legnehezebb időszaka mégis a legjobb Oprah számára? Milyen szemlélet kell ennek a felfogásnak az elsajátításához? Hinnéd, hogy annak a megváltoztatása, hogy hogyan éled meg a negatív érzelmeidet, sokkal könnyebb lehet, mint a körülményeid megváltoztatása? Miért fontosak az emlékek és hogyan lehet őket „átírni”? És miért fontos ez a boldogság szempontjából? Miért fontosabb a remény, mint az optimizmus? Miért káros az empátia?
A kötet első fele többek között ezeket a témákat boncolgatja, míg a második fele azokat a pilléreket veszi sorra, amelyre egy jó élet épülhet. Ezek a család, a barátság, a munka és a hit. Ha ezek a pillérek szilárdan állnak, megteremthetjük a lehető legboldogabb életet. A könyv nyolc fejezete óriási tudásanyagot ölel fel, több ezer tudományos kutatást érintve. A leckék, amelyeket az olvasók kapnak, még sok időt fognak igénybe venni az olvasáson túl is, de tökéletes útmutatóul szolgálnak ahhoz, hogy a saját kezünkbe vegyük a jövőnket és többé ne a körülmények változására várjunk.

 


Fülszöveg

Ebben a könyvben Arthur C. Brooks és Oprah Winfrey egy utazásra invitálnak: függetlenül attól, mennyi kihívást tartogatnak jelenlegi körülményeid, lépéseket tehetsz annak érdekében, hogy több örömben legyen részed. A legfrissebb tudományos eredményeket ötvözik személyes tapasztalataikkal, amelyeket sok évi segítő munka során gyűjtöttek be. Gondolataikat ilyen módon konkrét cselekvési tervvé tudják alakítani, amelyet már most végrehajthatsz, ahelyett, hogy a külvilágban zajló változásokra várnál.

Belátó figyelem, együttérzés és remény – Brooks és Winfrey bemutatják, hogy saját érzelmi háztartásunk rendben tartása azonnali hatást gyakorol életünkre, kutatásokon alapuló gyakorlati tanácsokkal szolgálnak a boldogság négy pillérével – család, barátságok, munka, hit – kapcsolatban. Miközben részletesen kifejtik, mit érdemes tenned, saját pályájuk és mindennapjaik során leszűrt bölcsességekkel rukkolnak ki, és olyan átlagemberek életéből vett példákat hoznak, akik komoly hátrányok és nehézségek ellenére boldogan teszik a dolgukat.

Lényeg az, hogy vedd a kezedbe a jövődet – ne várj, ne abban reménykedj, hogy a körülmények idővel kedvezőbbre fordulnak. Itt van a kezedben az Úgy élj, ahogy akarsz – a jobb, örömtelibb élet alapvetése.


A szerzőkről

Oprah Winfrey a világ egyik legismertebb és legbefolyásosabb médiaszemélyisége, huszonöt éven át volt a nevét viselő tévéműsor házigazdája.

Arthur C. Brooks a Harvard professzora, üzleti és vezetői kurzusokat tart a boldogság témakörében.
Magyarul megjelent könyve: A csúcsra és felfelé (2023). 


Mások a könyvről

„Én a könyv sok részében magamra ismertem, és gyanítom, hogy te is magadra fogsz ismerni. Nemcsak arra, aki voltál, hanem arra a sokkal boldogabb valakire is, akivé válhatsz. Ahogy követem Arthur alapelveit, én egyre boldogabb leszek. Valóban jól szórakozom – ez a kifejezés korábban nem létezett a szótáramban, annyira a munkámra összpontosítottam. Most utazom, kalandozom, igent mondok új tapasztalatokra, mégpedig azért, mert így akarom, nem pedig azért, mert kötelezőnek érzem. Több alkalommal meggyőződtem róla, hogy a boldogság sokszorozódik, amikor megosztják. Remélem, ez a könyv lehetővé teszi, hogy te is elkezdd a megosztást.” - Oprah Winfrey

„Olvasmányos, reménnyel teli könyv, amely segít a jobb életvitelre vágyó olvasóknak, hogy céljaikat elérjék.” – Kirkus


Idézetek a könyvből

 

„A halogatás ok nélküli várakozás, kidobott idő, amit boldogságban tölthetnél, illetve amikor másokat is boldogabbá tehetnél.”

„A jobb élet titka a boldogtalanság elfogadása (hogy tanulhass és fejlődhess), illetve az ennek következtében kialakuló érzések uralása.”

„Az érzelmeid csupán jelek. És te döntöd el, miként reagálsz rájuk.”

„A hála sokkal ellenállóbbá tesz, és a kötelékek erősítésével javítja a romantikus kapcsolatokat, megszilárdítja a barátságokat és olyan családi kötődéseket hoz létre, amelyek válsághelyzetben is kitartanak.”

„Az emberek hajlamosak a reményt és az optimizmust szinonimaként használni, pedig ez így nem pontos.”

„Ha szívósabb vagy más fájdalmával szemben, az nem jelenti azt, hogy kevésbé fogod érezni. Inkább csak megtanulod érezni a fájdalmat anélkül, hogy cselekvésképtelenné válnál.”

„A virtuális tükröktől még könnyebb megszabadulni, mint a valóságosaktól. Kapcsold ki a közösségi médiás értesítéseket. Tiltsd meg a rákeresést saját magadra. Kapcsold ki a Zoomon a saját képedet. Ne készíts szelfiket. Először nehéz lesz, mert ezek az önmegfigyelő szokások alapos lökést adnak a kielégülés neuromodulátorának, a dopaminnak. Gyakorlással azonban mind könnyebbé válik, főként amikor megtapasztalod a megnyugvást, ami abból fakad, hogy nem nézegeted állandóan saját magad.”

„Az áhítat beépítése mindennapi életedbe jelentheti azt, hogy a lehető leggyakrabban megnézed a naplementét vagy tanulmányozni kezded a csillagokat – de lehet szó bármi másról, amitől eldobod az agyad.”

„Problémáid vannak a házasságoddal kapcsolatban? Jöhet egy kis „vásárlásterápia”, hogy néhány percre másra figyelj. Lehúz a munkád? Pörgesd a közösségi médiát, vagy nézz egy órán keresztül YouTube-videókat, hogy elfeledkezz róla. Magányos vagy? Néhány celebpletyka majd elvonja a figyelmed. Szerencsére milliónyi reklámopció vesz körül, amelyek elősegítik az ilyesfajta figyelemelterelést. (A boldogtalan emberek nagyszerű fogyasztók.)”

„Ma már minden, amit teszek, amit létrehozok, minden javaslat vagy tanács, amit adok – mind csak egy felajánlás. Ha működik, működik. Ha elfogadják, elfogadják. Ha nem, akkor sem veszítek, mert nem kapcsolódom semmilyen végkimenetelhez. Ez egy sokkal, sokkal boldogabb életet eredményezett számomra, és ugyanezt kívánom neked is.”

„Dolgozz saját boldogságodon és boldogtalanságodon, mielőtt megpróbálod megváltoztatni a családtagjaidét. Ez látszólagos ellentmondásban van azzal az elmélettel, amely szerint jobban kellene törődnöd másokkal. Itt viszont másról van szó – pontosan azért kell megvédened magad, hogy segíthess másokon.”

„Íme egy ökölszabály: legalább egy közeli barátra szükséged van a házastársad mellett, a felső határ pedig körülbelül tíz barát, akikkel reálisan elég időt tudsz tölteni ahhoz, hogy közelieknek tekintsd őket. A pontos szám tőled függ, és erősen befolyásolja, hogy introvertált vagy extrovertált vagy. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, ha megfelelően menedzseled, de mindegyik személyiségtípusnak megvannak a maga nehézségei.”

„Az emberek nem szeretik bevallani, hogy nincs igazuk, mert attól félnek, hogy ostobának vagy alkalmatlannak fognak tűnni. Így viszont utat engedsz a limbikus tendenciáknak, és még a legrosszabb elképzeléseidért is a halálodig fogsz küzdeni. Ez a hajlam már önmagában is egy hibán alapul.”

„Ha a tudatos jelenlét olyan nagyszerű, akkor miért nem gyakorolja mindenki mindennap? Miért töltünk még mindig annyi időt a múlt megszépítésével vagy megbánásával, illetve a jövő megjóslásával? Mert a tudatos jelenlét nem természetes, és igazából meglehetősen nehéz elérni.”

„És harmadszor, engedd el. Elkötelezted magad saját életed menedzselése mellett. Hajlandó vagy elvégezni a munkát, hogy boldogabb légy, és ez nagyszerű. Ennek a beállítottságnak azonban nagy ára lehet. Nevezetesen az, hogy esetleg mindent irányítani akarsz.”

„Ahhoz, hogy elindítsd a boldogabbá válás programját, és ura legyél az érzelmeidnek, eléggé szeretned kell magad ahhoz, hogy vállald a befektetést. A boldogság összes pillére is a szeretetről szól: a család szeretetéről, a barátok szeretetéről, a szeretet láthatóvá tételéről azzal, hogy önmagad legjavát hozod a munkában, és a Mindenható szeretetéről transzcendens utazásod révén. És az, hogy az elsajátított dolgok tanítójává válsz, szintén a szeretet megnyilvánulása mindenki más felé az életedben.”

Az oldal tetejére