Barion Pixel

A gyilkolás pszichológiája vagy a bűnözés filozófiája?

Jonathan Ames sokkolóan nyers krimijét hamarosan a magyar olvasók is kezükbe vehetik – Gazdag Diána fordításában.

Sötét, gyilkos thriller, melyet olvasva a romlottság, a bosszúállás és a lélek legsötétebb démonai kísértik az olvasót.

Joe-t gyermekkorában bántalmazták, ami maradandó nyomot hagyott a személyiségén. A kiszolgáltatottság szörnyű élményét azóta is képtelen feldolgozni. Felnőtt férfiként az FBI ügynökeként és a haditengerészetnél szolgálva bolyong az emberi bűnök és az erőszak labirintusában. 

Később abból él, hogy szexrabszolgának elrabolt lányokat szabadít ki. Különös megbízást kap: egy New York-i szenátor lányát kell kiszabadítania, akit egy manhattani bordélyban tartanak fogva. Joe egy veszedelmes összeesküvés hálójába gabalyodik, amiért nagy árat fizet…

Menekülés vagy ellentámadás? Kíméletlen öldöklés vagy igazságszolgáltatás? Életmentő nyomozás vagy gyilkos manipuláció? Kiderül ebből az őrületesen feszes, végletekig koncentrált történetből.

„Többet mond, mint a háromszor ilyen hosszú krimik.”
The Times, 2016 háborús regényei

A Sosem voltál itt című thriller filmes adaptációja volt 2018 egyik legnagyobb durranása. A regényből készült film tavaly hatalmas visszhanggal robbant be a mozikba. A film sikerének titka elsősorban a főszereplő, Joaquin Phoenix díjnyertes alakítása.

Joaquin Phoenix (A bűn állomásai, Gladiátor, A nő) alakítását az egekig magasztalták a filmkritikusok. Phoenix döbbenetes hitelességgel formálja meg a súlyos lelki sérüléseket hordozó férfi benső tusáját énjének sötét oldala és a borzalmak ellenére is felszínre kívánkozó embersége között.

Phoenix színészi teljesítményét számos jelöléssel és díjjal ismerték el: a 2017-es Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a legjobb férfi alakításért járó díjat, 2018-ban pedig ő kapta a legjobb főszereplőnek járó díjat a rangos Florida Film Critics Circle Awards-on, az International Online Cinema Awards-on és a Lost Weekend Award díjátadón.

Emellett a filmet a legjobb forgatókönyvért járó díjjal jutalmazták Cannes-ban, ami Lynne Ramsay munkáját dicséri. Ő a film rendezője is.

„Rövid, feszes történet a noir legsötétebb árnyalataival.” – írta róla a Sunday Times.

Jonathan Ames Sosem voltál itt című, kőkemény thrillere februárban jelenik meg a 21. Század Kiadó gondozásában.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek
Az oldal tetejére