Barion Pixel
Kiadói ár
290 Ft
Eredeti ár
2.890 Ft
Webshop kedvezmény: 2.600 Ft 90%

Itt olvashattál a könyvről:

Online kiadói kedvezmény minimum 25%
Személyes vásárlás -15% a BookUp Könyvesboltban
GLS, MPL, Foxpost, Packeta Kedvező díjskálák
Summer Sale - Keresd az extra ajánlatot!
Termék címkék:
2020 irodalom Versum-Könyvek

Türelem - Tor Ulven - Versum-könyvek - SZÉPSÉGHIBÁS

Kiadói ár
290 Ft
Eredeti ár
2.890 Ft
Webshop kedvezmény: 2.600 Ft 90%
Kívánságlistára teszem
ISBN: SZ-9789635680023

Szépséghibás besorolásba tartozó könyvek kis minőségi hibával rendelkeznek amit a korábbi bolti kihelyezés során szereztek és a teljesen ép könyveinkkel nem szeretnénk összevegyíteni.

Leírás

Türelem - Tor Ulven

Versum-könyvek #2

Verseskötet

A 90-es évek Norvégiájában Tor Ulvennél jobban csodált és fontosabb szerzőt nehezen lehetett volna találni. Nem az a fajta irodalmi figura volt, akit a rendszeres szereplései, a politikai véleménye vagy a külföldi eladások helyeztek a középpontba, hanem éppen az, aki mintha fölötte állt volna mindennek, részben a visszahúzódó természete, részben pedig a radikális írásmódja miatt.

1987-ben jelent meg a legkiforrottabb és legradikálisabb kötete, a Türelem, amely már egyértelműen generációja vezető lírikusává és a ’90-es évek környékén induló fiatal szerzők vezércsillagává tette.

Tor Ulven 1953-ban született Oslóban, és szinte egész életét a család külvárosi házában élte le. Nem járt egyetemre, az egyedüli papír, amit megszerzett, egy darukezelői jogosítvány volt. Életében csupán egyetlen interjút adott, és ritkán szerepelt a nyilvánosság előtt. Mindössze negyvenegy éves volt, amikor a norvég nemzeti ünnep másnapján, 1995. május 18-án, egy nappal azután, hogy a Svéd Akadémiától megkapta a Dobloug-díjat, öngyilkos lett.

Fontosabb könyvei: Det tålmodige (Türelem, 1987), Gravgaver (Sírajándékok, 1988), Søppelsolen (Hulladéknap, 1989), Stein og speil. Mixtum compositum (Kő és tükör, 1995)

Egy apokaliptikus vízió – a világ, amely tovább működik, de mi már nem vagyunk benne – mindig is izgatta az embereket. Ulven a saját személyes élete problémáival ezeket az ősképeket is körbeírta, játékba hozta. Én azért szeretem a költészetét, mert egyfelől kiismerhetetlen, másfelől pedig benne van a költészet varázslatossága: mintha pont abban a pillanatban születne meg a vers, amikor én olvasom. – Krusovszky Dénes, Dívány

„[A]z olyanfajta lények, mint Borbély Szilárd vagy Tor Ulven, ...elmennek közülünk, vissza, de előtte még lefordítják magyarra vagy norvégra az angyalok nyelvét.”

– Kun Árpád

„...a legtitokzatosabb és legnyugtalanítóbb szövegek, amelyekkel valaha találkoztam. Enigmatikusságukban ugyanakkor a legérdekfeszítőbbek is.”

– Závada Péter

 

A 21. Század Kiadó új sorozata, mely a világirodalom mai klasszikusait hozza el Neked a Versum-Könyvek sorozatban.

A líra az irodalom egyik veszélyeztett faja: ha nem vigyázunk rá, kipusztul az életünkből. Ezért versek kiadásába fogni manapság kulturális környezetvédelem.

A 21. Század Kiadó nemzetközi lírasorozatának elindításával társadalmi küldetést is teljesít, miközben a világirodalom lebecsesebb kincseivel ajándékozza meg olvasóit.
A Krusovszky Dénes által életre hívott online költészeti fórum, mely évek óta szemlézi kiváló ízléssel a kortárs és klasszikus líra alkotásait friss műfordítások által is, most végre
könyvformában is elérhető lesz. A Versum Könyvek első két tagja John Ashbery: Önarckép konvex tükörben, melynek verseit Krusovszky Dénes, Lanczkor Gábor és Mohácsi Balázs
fordították, és Tor Ulven: Türelem című kötete, mely egy válogatott versgyűjtemény, költeményeit pedig Vajna Ádám magyarította.

John Ashbery (1927-2017) A kortárs amerikai költészet klasszikusa. Több mint húsz verseskötete jelent meg; verseinek komplexitása a posztmodern jelzőt hívta elő kritikusaiból.
Hazájában minden jelentős irodalmi díjat megkapott, köteteit számos nyelvre lefordították. Magyarul az Önarckép konvex tükörben lesz az első önálló könyve.

Tor Ulven (1953-1995) A norvég irodalom mítoszok övezte alakját elsősorban költőként tartják számon. Underground és szürrealista közegből indult, Az ősmadár árnyéka c. kötete
még ebben a szellemben íródik. Fordulatot a radikálisan más Türelem című könyv hozza meg, mely generációja vezető lírikusává, a 90-es évek környékén induló fiatal költők
vezércsillagává tette. Magyarul megjelenő Türelem című kötete válogatott költeményeit tartalmazza.

Az oldal tetejére