A 21.szazadkiado.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A 21.szazadkiado.hu oldal használatával elfogadod a cookie-kat és Adatkezelési tájékoztatónkat.
Termékek Menü

Tényleg az ego az ellenség?

 


Pusztítsd el az egódat. Mielőtt ő pusztít el téged. – ez Ryan Holiday hamarosan megjelenő Az ego az ellenség című könyvének tanácsa. De vajon érdemes hallgatnunk rá?

 


 

Tényleg az ego az ellenség? 

Ryan Holiday

A huszadik század egyik legnagyobb „találmánya” az ego. Számtalan elmélet, tanulmány és jó néhány tudományterület foglalkozik az egóval, annak minden értelmezésével, aspektusával, kiterjesztésével, problémájával, létével és nemlétével. A szó beépült a köznyelvbe, köztudatba, nagyjából mindenki tudja vagy legalábbis sejti, mit jelent. És most itt van korunk egyik legnagyobb PR guruja, a mindössze 30 éves Ryan Holiday, és ír egy könyvet aminek ez a címe: Az ego az ellenség, sőt, azt tanácsolja: Pusztítsd el az egódat. Mielőtt ő pusztít el téged. De mégis mit akar ezzel?

Ha megértjük, hogy túl nagyra nőtt egónk mennyire beleszól az életünkbe, milyen sok területen akadályoz, hátráltat bennünket, ha szembe merünk nézni azzal, mekkorára is növesztettük, hogy megvédjen a félelmeinktől, az önértékelési problémáinktól, akkor már jó úton vagyunk. Amikor például úgy érezzük, hogy nincs kontrollunk alapvető reakcióink felett és kicsúszik a kezünkből az irányítás, amikor csak a saját, külön bejáratú igazságainkról veszünk tudomást, és mindent csak rajta keresztül átszűrve vagyunk hajlandóak látni – az az egónk túlnövekedésének, túlműködésének biztos jele.

A sikerhez azonban – Holiday szerint – látnunk kell a világot, és benne magunkat úgy, ahogy az van, ahogy vagyunk. Ehhez viszont el kell pusztítanunk az egónkat, és vele azt a filtert, amit jelenlétével a valóság elé tart. Így pedig nemcsak emberi kapcsolataink válhatnak egészségesebbé, harmonikusabbá, de saját magunk és a világhoz való viszonyunk is.

Ryan Holiday több világsikerű mű szerzője, az Ego az ellenség és az Akadály maga az út című könyve elérhető már a magyar közönség számára is.

A Columbia Egyetemen tanít. Könyvei alapművek, amikre világszerte hivatkoznak, amelyeket mindenhol tanítanak vagy legalábbis ajánlanak mindazoknak, akik számára az önfejlesztés, önismeret fontos az életben.

Az ego az ellenség című könyv megvásárolható az alábbi linken.

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek