A 21.szazadkiado.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A 21.szazadkiado.hu oldal használatával elfogadod a cookie-kat és Adatkezelési tájékoztatónkat.
Termékek Menü

Így lett Uber sofőrből bestseller szerző Adrian McKinty, A lánc szerzője

A Paramount Pictures hétszámjegyű összegért vette meg Adrian McKinty thrillerének filmjogait – a szerző élete teljesen megváltozott: eddig Ubert vezetett, mostantól viszont menő új szerzőnek számít.

Adrian McKintynek igencsak megváltozott az élete. Belfastban nőtt fel egy hírhedt lakótelepen, az édesapja hajógyári munkás volt. Tanulmányi ösztöndíjjal került be Oxfordba — ő volt az első a családban, aki egyetemre ment — és húsz év alatt jónéhány könyvet írt, de ebből nem tudta eltartani a feleségét és két gyerekét. Ezért különféle alkalmi munkát vállalt: építkezésen is dolgozott, Uber sofőr is volt. Megtörtént, hogy kilakoltatták őket, mert nem volt pénzük a lakbérre. Végül rajongói levelet írt Don Winslownak – akitől több bestsellert is olvashatunk, köztük A kartell, a Drogháború és a Vadállatok című regényeket –, és sajnálatát fejezte ki, hogy belőle nem lett sikeres író. És a levél célba talált.

Winslow maga is volt már olyan ponton a karrierjében, hogy könyvei csak kritikai sikert arattak, de nem hoztak eleget a konyhára. Ő ekkor már azt fontolgatta, hogy újra idegenvezetőnek szegődik el szafarikra, mert fiatalkorában is ezt csinálta. A levelet olvasva ezért beajánlotta McKintyt Salernónak, aki annak idején neki is segített abban, hogy olyan bestseller szerzővé váljon, aki hétszámjegyű tévé- és moziszerződéseket akaszt le a könyveivel. Salerno társforgatókönyvíróként az Avatar sorozatban is szerepet vállalt.

Mire Salerno megkereste McKintyt, az író teljesen el volt keseredve. Időközben kilakoltatták, és Uber sofőrként próbált jövedelemhez jutni. Winslow és Salerno végül nagy nehezen rábeszélte, hogy még egyszer rugaszkodjon neki és tegyen egy próbát.

Ebből az utolsó próbálkozásból született meg A lánc, amelyhez Winslow is írt blurböt:
 

„A cápa – szülőknek.
Biztosan nem olvastál még ehhez hasonlót.
Képtelen leszel kiverni a fejedből.” – DON WINSLOW

 

A lánc azóta harmincöt országban kelt el, és Stephen King mellett Dennis Lehane is méltatta.

„Az én történetem arról szól, hogy soha nem szabad feladni. – nyilatkozta McKinty. – Arról szól, hogy az írók segítenek a kollégáikon. Remélem, ez a példa más írókat is arra inspirál majd, hogy ha el is jutnak arra a pontra, hogy abba akarják hagyni az írást, ne tegyék. Próbálják meg újra. Én el se tudtam képzelni, hogy ez megtörténhet velem, de azért reménykedtem. Nagyon hálás vagyok, és remélem, a történetem mások számára is inspirációt jelent.”

 

Kövesd a 21. Század Kiadót, hogy értesülj a hírekről, újdonságokról és akciókról:

Rendezés: