A 21.szazadkiado.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A 21.szazadkiado.hu oldal használatával elfogadod a cookie-kat és Adatkezelési tájékoztatónkat.
Termékek Menü

Roth korai remekműve nem pusztán egy szerelem története

Ez Philip Roth első könyve, amely szellemességével, könyörtelen meglátásaival és empátiájával rögtön megalapozta a szerző hírnevét. A címadó kisregény mellett, amelyből 1969-ben film készült, öt novella található a kötetben.

Az Isten veled, Columbus!-ban egy szegény fiú, Neil Klugman és egy gazdag, kertvárosi lány, Brenda Patimkin nyári viszonyáról olvashatunk. Roth korai remekműve nem pusztán egy szerelem története, hanem a másik származásával kapcsolatos ellentmondásos érzések leírása. A további novellákban is az amerikai zsidó közösség élete jelenik meg, szülők és gyerekek, barátok és szomszédok konfliktusai, amelyeket az író egészen eltérő hangfekvésű, olykor botrányos, máskor megejtően gyengéd elbeszélésekben ad közre.

A kötettel 1960-ban elnyerte az Amerikai Nemzeti Könyvdíjat.

„A húszas éveim elején jártam, egyetemista voltam, aztán katona, aztán pályakezdő tanár – és mindeközben embrionális formában már bennem élt az író – számol be erről az időszakáról maga Roth. – Tulajdonképpen elképesztőnek találtam, hogy az olvasóközönség érdeklődik törzsi titkaink, a klán rítusai és tabui iránt. Én gyerekfejjel ebbe nőttem bele, mindent tudtam a környezetemben élők vágyairól és ellenérzéseiről, elfajzott viselkedéséről, hiányosságaikról és zavaraikról, és persze arról is, hogy mit tekintettek sikernek.”

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek