A 21.szazadkiado.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A 21.szazadkiado.hu oldal használatával elfogadod a cookie-kat és Adatkezelési tájékoztatónkat.
Termékek Menü

VENDÉG KIADÓNK: COR LEONIS

 

Junot Diaz Pulitzer-díjas szerző könyvei

 
 
Kiadónk weboldalára időnként meghívunk egy-egy számunkra kedves de nem annyira ismert Kiadót, hogy felhívjuk a figyelmet és megismertessük könyveiket az olvasóinkkal.
 
Junot Diaz Pulitzer-díjas szerző Kiadóvezetőnk Bárdos András egyik személyes kedvence.
 
Három éve indítottuk el Az olvasás szabadsága blog-ot, melynek legelső induló bejegyzését osztjuk most meg itt kiadói könyvajánlóként.
 
 
21. század egyik legnagyobb írója Junot DíazHa nem a legnagyobb. (Igaz, még csak 2017 van.) 
Itt már lehet két táborra oszlani: az egyik azt mondja, hm, Díaz, nem tudom, nem inkább Houellebecq vagy Franzen vagy… mondjuk Nádas Péter? A másik: Díaz? Kicsoda az a Díaz?

Junot Díaz dominikai író, annyira nem fiatal, lassan 50 éves, és lényegében három kötete van, két novellás és egy regény. A novellák egytől egyig isteniek, de a regény… többb annál. Oscar Wao rövid, de csodálatos élete a címe, a Cor Leonis kiadó figyelt fel rá, a fordító Pék Zoltán. (Pék Zoltán persze nagy kérdés az ügyben, ha ő fordítaná, valószínűleg A szürke ötven árnyalata is világirodalmi szenzációnak tűnne!) 
 
Oscar elhízott, elég buta dominikai fiú, egy igazi nörd, akit a fantasy világon kívül nem sok minden érdekel, talán még az, hogy mikor lesz csaja. De nem lesz neki, és ebből származik minden bonyodalom – illetve dehogyis ebből. Mert Oscar nem hasonul a környezetéhez. Nem daliás, nem szép és nem hazug, nem aljas, nem üti-veri a nőket, nem öntelt, nem bosszúvágyó, szóval nem igazi dominikai férfi. Barátai nincsenek, családja széthullott – de micsoda véres széthullás az! 
A regény több generáción át jut el Oscarig, jórészt a szörnyű Trujillo-diktatúrában játszódik, végső megállapítása pedig az, hogy Dominika tízmillió Trujillo országa. Reménytelen, aljas, kegyetlen világ, melyet a Fukú irányít, a szörnyű dominikai átok, melynek létezésében olyannyira hisznek a történet szereplői, hogy mindannyian valóra is váltják, saját életükben. 
Eponton fájdalom nyilall a magyar olvasó szívébe, milyen messze is van az a Dominika? – de azután megnyugszik, messze van, nagyon messze. Junot Díaz tehát kapható és hozzáférhető, ha nem is könnyen.
Akarni kell.
Tessék, tessék akarni!
 
Junot Diaz könyvei most megvásárolható közvetlenül weboldalunkon és a könyvek mellé egy hozzá tartozó ajándék könyvjelzőt is kaptunk a Cor Leonis Kiadótól a weboldalunkon vásárlók részére.
 
Rendezés: