A 21.szazadkiado.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A 21.szazadkiado.hu oldal használatával elfogadod a cookie-kat és Adatkezelési tájékoztatónkat.
Termékek Menü

Milyen esélyeink vannak a véletlenek sorával szemben?

New Jerseyben, Newark városkában az egyenlítői, fojtogató hőségben szörnyű ragály terjed, amely bénulással, sőt halállal fenyegeti a gyerekeket. Philip Roth szívbemarkoló regényének témája az 1944 nyarán dúló gyermekparalízis járvány és a közösség életére gyakorolt hatása.

A történet főszereplője egy huszonhárom éves ifjú, Bucky Cantor gerelyhajító és súlyemelő. Csalódott ember – gyenge látása miatt nem sorozták be a seregbe, így nem mehetett a tengerentúlra harcolni. Roth gyengéden, mégis kérlelhetetlen pontossággal rajzolja meg a férfi dilemmáit, ellentmondásos érzéseit, amelyeket a járvány időszakában megél. Választ keres az életmű késői szakaszában gyakran visszatérő kérdésre: milyen esélyei vannak az egyénnek, amikor a véletlenek sorával szemben a körülmények rázúduló sokaságát legyűrve próbál kitartani.

Philip Roth utolsó regénye laza tematikus egységet alkot az Akárki, a Düh és a Kiégés című műveivel. Kritikusai a négy mű legkiemelkedőbb darabjának tartják. 2010-ben jelent meg az USA-ban. Nagy-Britanniában jelölték a Wellcome Trust könyvdíjára.

„Philip Roth példázatában elhagyta a korábban rá jellemző egészoldalas mondatokat. Prózája szikárabb, visszafogottabb lett, már-már példaképét, Kafkát idézi.”
(The Oxonian Review)

„Elegáns, mint egy példázat, és tragikusan végérvényes, mint egy görög dráma."
(The New Yorker)

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek