A 21.szazadkiado.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A 21.szazadkiado.hu oldal használatával elfogadod a cookie-kat és Adatkezelési tájékoztatónkat.
Termékek Menü

Einsteinnel a Holdra - Hogyan emlékezzünk a világon mindenre?

Katt rá a felnagyításhoz
Bolti ár:
3.490 Ft
990 Ft
Webshop kedvezmény: 2.500 Ft
Webshop kedvezmény: 72%
Joshua Foer
ISBN: 9789638926265
Gyártó: 21. Század Kiadó
Szerezhető hűségpontok: 1
Utolsó példányok!

Fülszöveg

"Ha már az ember rögeszmésen gyűjt valamit, akkor saját életének emlékeit elraktározni nem is tűnik olyan rossz választásnak."

 

Foer elképesztő átalakulása során a krónikusan feledékeny tudományos újságíróból az Egyesült Államok memóriabajnokává válik. Ennek során döbbenetes felfedezést tesz azzal kapcsolatban, hogy milyen óriási hatása van életünk minden területére az emlékezőtehetségnek.

Az ember évente átlagosan 40 napig küzd azzal, hogy helyre tegye mindazt, amit elfelejtett. Joshua Foer is ilyen ember volt. Ám egy évnyi tréning után egyszer csak az amerikai memóriabajnokság döntőjében találta magát. De ami ennél is fontosabb, rájött egy olyan alapigazságra, amelyről hajlamosak vagyunk megfeledkezni: mindenben, ami igazán fontos, emlékeink összessége mi magunk vagyunk.

Az Einsteinnel a Holdra pontos kutatási eredményekkel, meglepő memóriatörténelemmel és nagyszerű mentalista trükkökkel írja felül mindazt, amit az emberi emlékezőtehetségről korábban gondoltunk. A mentális atléták olyan ókori technikákkal ismertetik meg a szerzőt, amelyeket még a beszédeit fejből mondó Ciceró és az egész könyveket betéve tudó középkori filozófusok alkalmaztak.

Rég elfeledett módszerek segítségével Foer felfedezi, milyen elképesztő mértékben javíthatjuk memóriánkat.

Beépülve a memóriaversenyzők különös szubkultúrájába, a szerző olyan technikákat sajátít el, amelyek képzeletünket hívják segítségül, és olyan lelkesítőeket, amelyekkel a memorizálás egyáltalán nem lesz gépies feladat. A PAO-rendszertől, amely mozgalmas képekké formálja a számokat, a memória palotájáig, ahol az emlékeket egy elképzelt rendszerben raktározzák, Foer élményei azt mutatják, hogy a Memória-világbajnokságon nem is annyira az emlékezőtehetség, mint inkább a kitartás és a kreativitás mérettetik meg. Foer országos nyomozása a mentális atléták után végül egészen a saját elméjéig vezet. Közben San Diegóban találkozik egy barátságos öregúrral, aki a tudomány által ismert legsúlyosabb amnéziában szenved, és rájön, hogy a memória egyszerre megfoghatatlanabb és mégis megbízhatóbb, mint azt valaha gondolta volna. Salt Lake Cityben egy igazi csodabogárral cserél eszmét, aki azt állítja magáról, hogy több mint kilencezer könyvet tud kívülről. Egy dél-bronxi középiskolában pedig egy olyan történelemtanárba botlik, aki 2500 éves memóriatechnikák segítségével készíti fel diákjait a záróvizsgákra.

Ma, amikor az elektronikus eszközök folyamatosan koptatják el saját memóriánkat, Foer kísérlete, hogy újra életre keltse az emlékezés elfeledett művészetét, valóban sürgető.

Az Einsteinnel a Holdra Joshua Foert az Egyesült Államok memóriabajnokává tette; nekünk, olvasóknak pedig abban segít, hogy újra értékelni tudjuk azt a képességünket, amellyel mindannyian rendelkezünk, mégis gyakran kimegy a fejünkből.

 

Cikk olvasható több helyen a könyv kapcsán:

http://watchaholics.hu/2014/11/01/joshua-foer-einsteinnel-a-holdra/

http://www.nlcafe.hu/szabadido/20120418/memoria-javitas/

http://kulturnokedli.blogspot.hu/2012/10/memoriakisokos.html

http://gondolatbaejto.blog.hu/2013/05/02/vilagbajnok_konyvek_a_memoria_fejleszteserol

 

Einsteinnel a Holdra olvasói vélemények:

"Az egyik legkönnyedebb, legolvasmányosabb „tudományos ismeretterjesztő” könyv volt, amit valaha olvastam. 
Foer lenyűgözően lavírozott a történetmesélés és az információközlés között, ami miatt néha fel sem tűnt, hogy éppen tényeket olvasok a memorizálás történetéről vagy éppen az agykutatásról."   kvzs a moly.hu - ról

 

"Örülök, hogy még a középiskola alatt rátaláltam erre a könyvre, nagyon tetszett, és annak ellenére, hogy nem regény, nagyon is élveztem minden oldalt, rengeteg mindent tudtam meg az emberi memóriáról, arról, hogy mennyi mindent el lehet érni, ha az ember elég kitartó."  - Sz_Liliána a moly.hu-ról

 

Mások ezt vették még

Tasmina Perry
3.690 Ft 2.583 Ft
William R. Forstchen
3.990 Ft 1.990 Ft
Ryan Holiday
3.690 Ft 2.767 Ft
Papp Diána
2.990 Ft 490 Ft
Holly Madison
3.990 Ft 990 Ft
Robert Masello
3.490 Ft 1.490 Ft
P.D. James
3.990 Ft 490 Ft
Mary Higgins Clark
3.490 Ft 990 Ft
Michelle Frances
3.690 Ft 2.767 Ft
William R. Forstchen
3.490 Ft 2.757 Ft
Máté Krisztina
3.990 Ft 1.490 Ft
Colton Burpo
2.500 Ft 490 Ft
Rónai Egon
3.490 Ft 990 Ft

Ezek is érdekelhetnek: