A 21.szazadkiado.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A 21.szazadkiado.hu oldal használatával elfogadod a cookie-kat és Adatkezelési tájékoztatónkat.
Termékek Menü

Luxushotel, Hungary 2 – Újabb magyar szállodasztorik

A 90. Ünnepi Könyvhétre a 21. Század Kiadónál megjelent Kordos Szabolcs Luxushotel, Hungary 2 című riportkötete, mellyel egyidőben, új köntösben újra napvilágot látott a Luxushotel, Hungary című, korábbi kötete is. A szerzővel az új könyv és a híres bestseller-sorozat, a Hungary-széria születésének körülményeiről beszélgettünk.

– Hét éve jelent meg Luxushotel, Hungary első kötete. Mi motivált abban, hogy könyvet írj a budapesti szállodák legféltettebb titkairól?

 A Luxushotel, Hungary nyolc utánnyomást élt meg, így a Hungary-sorozat első része egyben a legnépszerűbb is. Annak idején imádtam a Luxushotelen dolgozni és úgy tűnik az olvasók is értékelték, hogy beleláthatnak egy addig be nem mutatott, fel nem tárt világba, a hazai ötcsillagos szállodák életébe, mert hét év után sem szűnt az érdeklődés a könyv iránt. Eredetileg csupán egy frissítést, néhány új fejezetet akartam írni az eredeti szöveghez, ám néhány interjú után úgy elkapott a hév, hogy szóltam a kiadónak: ebből a témáról simán kijön egy második rész is, sőt. Hihetetlenül izgalmas figurákkal hozott össze az élet adatgyűjtés közben, élveztem, hogy újra ebben a csillogó, exkluzív, ám egyben dekadens környezetben lehetek. Újságíró vagyok, soha egy percet nem dolgoztam hotelben, de a lelkem mélyén szállodásnak érzem magam. 

– Született könyved a magyar turizmus, az elit szórakozóhelyek és a taxisok világáról is. Úgy tudom, a Luxushotel... első része a Hungary-sorozatod legsikeresebb darabja, a vendéglátó főiskolákon szinte kötelező tananyag... Mi lehet a siker titka?

 A könyveim a kíváncsi embereknek íródnak. Azoknak, akik a fikciónál többre értékelik a valóságot, akik szeretik beleképzelni magukat mások bőrébe és érdeklődnek a kulisszatitkok iránt. A luxushotelekben néhány ezer négyzetméteren minden együtt van, ami izgalmas lehet: a falak között sztárok, állam- és kormányfők, az üzleti élet nagyágyúi fordulnak meg, miközben az élet különösebbnél különösebb fordulatokat produkál. A szálloda egyenruhájába bújva pedig ott állnak a dolgozók, olyan emberek, mint te vagy én, akik hol ügyeskednek, hol elborzadnak, hol nevetnek a látottakon. Mi az ő szemüvegükön keresztül látjuk ezt az érdekes világot. Tudom, hogy van olyan főiskola, ahol a tanár javasolja a diákjainak, hogy olvassák el a Luxushotel, Hungary-t és akkor folytassák a szállodás szakirányt, ha a könyv befejezése után is éreznek elhivatottságot a pálya iránt. Nem hallottam arról, hogy bárki visszalépett volna a könyv hatására. 

 – Hány interjúalanyt kérdeztél meg hét évvel ezelőtt és hánnyal beszéltél most, a második rész megírásakor?

 Több tucat szakmabélivel beszéltem akkor is és most is, volt köztük igazgató, portás, pincér, recepciós, szobalány és sales menedzser. Idén bővítettem a kört, hiszen az első kötetből teljesen kimaradtak a vidéki négy-ötcsillagos házak. A második részben a Pesten kívüli wellness szállodák titkairól is olvashatnak az érdeklődők.   

–  Hogyan veszed rá az alanyaidat, a takarítónőt, a boyt, a recepcióst vagy a menedzsert arra, hogy őszintén beszéljenek a belvárosi luxusszállodák kulisszatitkairól? Fontos személyes, sőt gazdasági-politikai érdekeket érinthetnek a kérdéseid...

 Névtelenséget biztosítok nekik, mert képtelenség egy ilyen riportkönyvet névvel címmel telefonszámmal közreadni. Senki sem merne megszólalni. Ez amúgy is egy zárt kör, ahova nehéz bebocsátást nyerni, ezért nagy segítség volt, hogy sok szállodás olvasta az előző könyvet és ők maguk kerestek fel, hogy elmondják történeteiket.   

– Melyik a kedvenc történeted a szállodák romantikus és romlott világából?

 Érdeklődéssel hallgattam a recepciósok beszámolóit az éjszakákról. Ilyenkor a szállodák többségében egyetlen vezető marad a házban, a feje felett több száz vendéggel, és szinte mindig történik valami, ami felforgatja az életet. Alvajárók, pofozkodók, erkélyről kiugró drogfogyasztók, a folyosót poroltóval telifújó részegek nehezítik az életüket. Megütött néhány durva történet, például a megerőszakolt férfi tanáré, vagy a felnőtt alkoholista fiúé, akiről teljesen lemondtak a szülei. Értékeltem a rendszerváltás idején a város legmenőbb úszómedencéjében pancsoló milliárdosokról szóló beszámolót egy szállodai vezetőtől, valamint megtudtam azt is, hogyan bukott le a Kádár-korszak egyik ügynöke egy belvárosi szállodában. Nem sokkal élte túl a lelepleződést. Megdöbbentett az a rengeteg perverzió is, amelyekkel a szobalányok nap nap után találkoznak. Az orgiává fajuló csendes, kártyázós osztálytalálkozó sztorija annyira nem lepett meg, áttételesen már nekem is van annyi „vendéglátós tapasztalatom”, hogy tudjam, nem szabad elsőre ítélkezni senkiről.      

 – Találkoztál olyan húzós sztorival, mely végül nem került be a könyvbe? Esetleg olyan eseménnyel, amit beleírtál, de előtte erősen elgondolkodtál, inkább kihagyd-e?

 Sok szó esik magyar és nemzetközi sztárokról, az ő neveiket diszkréten elhallgattam a legtöbb esetben.

-poirot- 

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek