A 21.szazadkiado.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A 21.szazadkiado.hu oldal használatával elfogadod a cookie-kat és Adatkezelési tájékoztatónkat.
Termékek Menü

Emberhez méltóbb módon is létezhetnénk a világon!

„… (az esszéírót) afféle tűzoltónak kezdtem tekinteni, akinek az a dolga, hogy miközben mindenki futva menekül a szégyen lángjai elől, ő egyenesen belevesse magát a tűztengerbe.” – nyilatkozik szerepvállalásáról Jonathan Franzen, aki világhírű regények szerzőjeként sem szűnt meg másodállásban esszéíróként keresni a kockázatot.

Most, amikor a modern technika támogatásával folytatódnak az ősi gyűlölködések, és bolygónk természetellenes viszontagságok elé néz, Franzen új esszégyűjteményével arra hívja fel a figyelmet, hogy emberhez méltóbb módon is létezhetnénk a világon.

A világ végének vége szenvedélyes vallomás Franzen két nagy szerelméről, az irodalomról és a madarakról. Míg a közösségi média gyakran felerősíti az előítéleteket, az irodalom – Franzen szerint – „mindig arra ösztönöz, hogy feltegyük magunknak a kérdést, nem tévedünk-e valamiben, sőt netán mindenben, és hogy meggondoljuk, nincs-e bennünk valami, amiért másvalaki esetleg gyűlölhet minket.” Franzen esszéi a tárgyuktól függetlenül szkeptikusak a sztereotip véleményekkel szemben, írásmódját mélyen áthatja az irónia, miközben a szerző szókimondóan felvállalja saját fogyatékosságait.

A madarakkal kapcsolatban is nyíltan foglal állást: „megölnek mindent, ami él és mozog”, ugyanakkor a róluk írt beszámomolók és útinaplók – tengeri madarak Új-Zélandon, poszáták Kelet-Afrikában, pingvinek az Antarktiszon – megindítóan ünneplik a madarak szépségét, ellenállóképességét, és arra buzdítanak, hogy mentsük meg a fajokat, amelyeket ennyire szeretünk.

A világ végének vége higgadt, mégis csípős nyelven íródott, Franzen érvei alaposak, gondolkodásmódja leleményes, és segít abban, hogy az ember reménnyel, de józanul tekintsen a jelenre és a jövőre.

Jonathan Franzen öt regény sokszorosan díjazott szerzője. Javítások című művével 2001-ben elnyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat. A 21. Század Kiadó az új esszékötet után sorra újra megjelenteti Franzen regényeit, amelyek az ezredforduló legfontosabb könyvei közé tartoznak.   

 

Kövesd a 21. Század Kiadót, hogy értesülj a hírekről, újdonságokról és akciókról: