A 21.szazadkiado.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A 21.szazadkiado.hu oldal használatával elfogadod a cookie-kat és Adatkezelési tájékoztatónkat.
Termékek Menü

Háttal Európának

Katt rá a felnagyításhoz
Bolti ár:
2.490 Ft
Háttal Európának
ISBN: H-9786150073705
Gyártó: Humán Platform, Oktatói Hálózat
Szerezhető hűségpontok: 3

Háttal Európának - A kultúra, az oktatás, a tudomány és a média leépítése Magyarországon 2010-2019

Menny.:

Fülszöveg

Háttal Európának - A kultúra, az oktatás, a tudomány és a média leépítése Magyarországon 2010-2019

 

Az alábbi jelentést független magyar értelmiségiek állították össze, hogy tájékoztassák a hazai és a nemzetközi közvéleményt, valamint az európai intézményeket arról, milyen súlyos károkat okozott Magyarországon a 2010 óta regnáló Orbán‐rendszer az oktatás, a tudomány, a kultúra és a média területén.

A jelentés megírását az indokolta, hogy az egymást követő Orbán‐kormányok nemcsak a jogállamiság és a politikai, szociális jogok tekintetében, hanem az itt tárgyalt kulturális területeken is szisztematikusan szembemennek az Európai Unió alapelveivel, értékeivel és normáival, azokat tudatosan megszegik. Magyarországon folyamatosan sérülnek olyan fontos európai értékek, mint az emberi méltóság védelme, a széleskörű hozzáférés biztosítása az oktatáshoz és a kultúrához, a társadalmi mobilitás feltételeinek megteremtése, a hátrányos társadalmi csoportok integrációja, a kulturális sokszínűség, a tudományos és művészi autonómia, a kulturális örökség védelme, a kiegyensúlyozott tájékozódáshoz fűződő jog, illetve a szakpolitikákban olyan demokratikus normák, mint a társadalmi párbeszéd biztosítása, az átláthatóság vagy a szubszidiaritás.

Az Orbán‐rendszer kulturális, oktatási, tudomány‐ és médiapolitikai tevékenységének bemutatásával olyan területekről adunk hírt, amelyekről a nemzetközi közvélemény csak szórványosan értesülhetett. Jelentésünkkel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az Európai Unió adófizetőinek pénzéből, az EU intézményeinek pénzügyi és politikai támogatásával egy olyan autokratikus rendszer épült ki és szilárdult meg Magyarországon, amely egyfelől aggasztó méretű demokratikus deficitet és súlyos társadalmi problémákat generál, másfelől helyrehozhatatlan károkat okoz a kultúra egész területén.

A jelentés készítői az érintett területeken dolgozó vezető kutatók, oktatók, elismert szakemberek, akik között van több akadémikus, egyetemi tanár, tanszékvezető, illetve volt kulturális miniszter is. A vállalkozást az Oktatói Hálózat kezdeményezte és fogta össze.

A kötet elkészítésében közreműködtek:

BAJOMI IVÁN szociológus

BOZÓKI ANDRÁS politológus

CSÁKI JUDIT színikritikus

ENYEDI ZSOLT politológus

FÁBIÁN ISTVÁN vegyész

GÁBOR GYÖRGY filozófus

GÁCS ANNA irodalomtörténész

GALICZA PÉTER filozófus

GYÁNI GÁBOR történész

HARIS ANDREA művészettörténész

HELLER MÁRIA szociológus

JÁSZAY TAMÁS színikritikus

KATONA KLÁRA grafikus

KENESEI ISTVÁN nyelvész

KLANICZAY GÁBOR történész

KRUSOVSZKY DÉNES író

KUBÍNYI KATA finnugrista

KULCSÁR VALÉRIA régész

LŐVEI PÁL művészettörténész

MÁTÉ ANDRÁS filozófus

MÉLYI JÓZSEF művészettörténész

NAGY GERGELY újságíró

PÁSZTOR ERZSÉBET biológus

POLYÁK GÁBOR jogász

RADÓ PÉTER oktatáskutató

RÉNYI ÁGNES szociológus

RÉNYI ANDRÁS művészttörténész

SIRATÓ ILDIKÓ irodalomtörténész

TŐKEI ÉVA germanista

VÁRADI ANDRÁS biológus

VÁSÁRHELYI MÁRIA szociológus

Ezek is érdekelhetnek: