A 21.szazadkiado.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A 21.szazadkiado.hu oldal használatával elfogadod a cookie-kat és Adatkezelési tájékoztatónkat.
Termékek Menü

Megjelent Juhász Gergely első könyve, az Ütközés

 

Juhász Gergely rádiós műsorvezető 20 éve van a szakmában, de az új kihívások mindig vonzották. Első regényének gondolata már évekkel ezelőtt megfogalmazódott benne, az Ütközés február 28-ai megjelenéséig azonban hosszú út vezetett.

 

 


Mikor született meg benned az Ütközés ötlete?

2013. január 1-jén kezdtem el írni az Ütközést, de az egész történet ott volt a fejemben már évek óta. Sokáig halogattam az írást, mindig azt éreztem – vagy azt a kifogást mondogattam magamban –, hogy nincs rá időm a munkám mellett. Aztán egy nap belevágtam, és onnantól nem volt megállás.
 

Biztos voltál benne, hogy könyvet akarsz írni? Nem jutott eszedbe, hogy esetleg filmen dolgozd fel a történetet?

Az írás számomra mindig nagy szerelem volt, mindig tudtam, hogy egyszer írni fogok egy könyvet, vagy többet. Szeretek csapatban dolgozni – jó csapatban pláne, egy olyan közegben, ahol mások is legalább annyira elhivatottak, mint én. A filmkészítés ilyen csapatmunka. Maga az írás viszont egy olyan folyamat, amiben az ember egyedül van. Ezt talán még jobban szeretem. Egy író önmaga teremt meg egy világot, egy saját univerzumot. Ez hihetetlenül izgalmas. De ezzel együtt nagyon vonz a filmezés, különösen a forgatókönyvírás. Az egy más szint, más írástechnikát kell hozzá elsajátítani. Szeretnék tovább fejlődni íróként, tanulni akarok, egyre jobb és jobb lenni. Lehet, hogy a következő munkáim egyike egy forgatókönyv lesz. Ki tudja?
 

Az Ütközés az első regényed. Korábban is foglalkoztatott az írás gondolata?

Igen, nagyon régóta szerettem volna komolyabban is foglalkozni az írással. 2017 tavaszán lesz húsz éve, hogy rádiózom, ez a szakma az átlagnál magasabb szintű kommunikációs ismereteket követel meg, szóban és írásban egyaránt. A rádiós munkáim hatással vannak az írói stílusomra – és ugyanez igaz fordítva is. Élő adásban, műsorvezetőként a mikrofon mögött képekben gondolkodom és kommunikálok. Folyamatosan képeket festek a hallgatóknak. Egy írónak számtalan más dolog mellett pontosan ez a feladata: egy digitális világban – ahol mindenhol képernyők vesznek minket körbe – analóg módon, írott szavakkal kell lefesteni egy cselekményt, egy karaktert, egy külön világot.
 

Sokáig érlelted magadban az ötletet? Hogyan vágtál neki az írás folyamatának?

„Egy jó író legalább közepes olvasó”. Én mindig nagyon sokat olvastam, jó és rossz könyveket egyaránt. Sok regényt hagytam félbe, vagy tettem le csalódottan, amikor a végére értem. Ugyanakkor olyan könyvekhez is volt már szerencsém, amik egyszerűen a földbe döngöltek, mert a történet vagy a stílus – vagy ezek együtt – komoly hatással voltak rám. Amikor elkezdtem írni, egy olyan regényt akartam megalkotni, amit én is elolvasnék. Az Ütközésnek van egy meg nem jelent előzménye, amit öt évvel ezelőtt fejeztem be. Az volt az első szárnypróbálgatásom, az alaptörténete nagyon izgalmas. Viszont rendkívül kritikus vagyok magammal szemben, így ezt az előtörténetet hamarosan újra előveszem és átalakítom a mai tudásommal. Az a regény két kislány, Isabell és Norina barátságáról szól, arról a folyamatról, ahogy egy halálos betegség miatt eljutnak abba a reménytelen, kilátástalan helyzetbe, amibe az Ütközés bepillantást enged.  
 

Első kötetes íróként mit tartasz – utólag visszatekintve – a legnagyobb kihívásnak, amivel a könyv írása közben szembesültél?

A legnagyobb kihívás a türelem és a kitartás volt. Az Ütközésben töretlenül hittem a legelső pillanattól kezdve, több mint négy évig dolgoztam vele. Ha úgy hozta volna a sors, hogy sosem jelenik meg, akkor is úgy érezném, hogy ez a kézirat sokat adott nekem. Hozzátett valamit az életemhez.
 

Mit szóltak az ismerőseid, kollégáid, mikor elmesélted nekik, hogy regényt írsz? Az első pillanattól kezdve beavattad a környezetedet?

Azt, hogy írok, szándékosan titokban tartottam szinte mindenki előtt egészen az utolsó pillanatig. Csak a legközelebbi barátaimat avattam be ebbe. Vannak olyan kollégáim, akikkel négy éve nap mint nap látjuk egymást, mindennap egymás mellett ülünk, de fogalmuk sem volt az egészről. Így tartottam helyesnek.
 

Már csak két hét van hátra a megjelenésig. Izgulsz már?

Igen, nagyon! Az, hogy ez a könyv megjelenik, új szakaszt nyit az életemben. Február 28-án egy nagyon régóta dédelgetett álmom válik valóra. Kicsit úgy érzem, mintha apa lennék, és a gyermekemnek, akit hosszú évekig nevelgettem, most elengedném a kezét. Ha az Ütközés olvasói közül csak egyvalaki is úgy teszi le a könyvet, hogy ez a történet elgondolkodtatta, és adott neki valamit, akkor már megérte megírni.