A 21.szazadkiado.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A 21.szazadkiado.hu oldal használatával elfogadod a cookie-kat és Adatkezelési tájékoztatónkat.
Termékek Menü

xx-Az okos kutya

Katt rá a felnagyításhoz
Bolti ár:
4.490 Ft
1.490 Ft
Webshop kedvezmény: 3.000 Ft
Webshop kedvezmény: 67%
Brian Hare, Vanessa Woods
ISBN: 9786155373282
Gyártó: 21. Század Kiadó
Szerezhető hűségpontok: 2

Az okos kutya könyv a kutya és gazdája közti érzelmi hatásokat is vizsgálja és elemzi.

UTOLSÓ PÉLDÁNYOK

Fülszöveg

Az okos kutya  -  könyv

Brian Hare - kutyakutató, evolúciós antropológus, a Duke Kutyagondolkodási Központ alapítója - és Vanessa Woods könyve a kutyák intelligenciájának, legokosabb háziállataink gondolatvilágának forradalmian új megközelítését mutatja be.

Az utóbbi egy évtizedben többet tudtunk meg arról, hogyan is gondolkodnak a kutyák, mint azt megelőzően egy egész évszázad alatt. A kognitív tudományok területén elért átütő eredmények, amelyekben Hare is kulcsszerepet játszott, bizonyították, hogy a kutyák az állatok között egyedülálló, sajátos zsenialitással tartanak fenn jó viszonyt az emberekkel. Brian Hare lenyűgöző felfedezést tett: amikor a kutyák valamikor 40 000 évvel ezelőtt önmagukat háziasították, sokkal hasonlóbbá váltak az embergyerekekhez, mint őseik, a farkasok. A háziasulással egészen újfajta szociális intelligencia jelent meg a kutyákban. Ez a felfedezés megváltoztat mindent, amit a kutyákról, a kutyák idomításáról gondolunk - ráadásul ez a forradalom már meg is kezdődött. 

Az okos kutya könyv a kutya és gazdája közti érzelmi hatásokat is vizsgálja és elemzi. A kutyák számtalan betegség kezelésében hatékonyan segíthetnek, sőt időnként még a gyógyszereknél is hatásosabbak. A szerző azonban ennél is továbbmegy: vizsgálja a kedvenceink által okozott oxitocin és egyéb jótékony hormonok számainak emelkedését, amelyek egyébként hasonlóképpen meg tudnak ugrani a kutyákban is, ha szeretet kapnak tőlünk. Úgy tűnik, a kötődés, a kölcsönös törődés teljesen viszonzott érzések, amelyek gyógyító erejével érdemes élni.

Az okos kutya korunk legfontosabb, kutyákról szóló könyve - annak a tudósnak a tollából, aki forradalmasította a kutatásukat.

A kutyák gyógyító ereje  címmel jelent meg  egy cikk Az okos kutya könyv kapcsán a femcafe-n, mely a linkre kattintva érhető el.

A képen Brian Hare a könyv szerzője és kedvence látható.

 

 

 

 

Az okos kutya

 

Az utóbbi 10 évben forradalom zajlott le a kutyák intelligenciájának kutatásában, gondolkodásukról és viselkedésükről többet tudtunk meg, mint az ezt megelőző 100 évben. Ezt összegzi Brian Hare kutyakutató, evolúciós antropológus Az okos kutya című könyvében, kiemelve, hogy a kutyáknak több dolga van, mint valaha: bombákat keresnek, csempészáru után szaglásznak, részt vesznek betegségek felkutatásában, állatvédelemben, de terápiás céllal is tartjuk őket.

 

„A rákkereső kutyák jelzik a melanómát, vagy akár a hererákot is, és a kimondottan terápiás céllal tartott kutyák számos öregek otthonában, kórházban vidítják fel a betegeket, segítik a felépülésüket” – írja Az okos kutya szerzője.

Brian Hare kutyakutató és kedvence

Súlyosabb egészségi problémák esetén, vajon segít-e az, ha az embernek van háziállata? A történelem során mindig is használtak kutyákat a gyógyításban, de a modern orvostudomány lenézte az állatokkal végzett kezeléseket, azokat tisztátalannak látták. 1980-ban jelent meg az első tanulmány egy orvosi folyóiratban, amely azt mutatta, hogy az állattartás segíthet elkerülni a betegségeket. A szívrohammal kórházba kerülő betegek közül azok, akiknek volt háziállatuk, 23%-kal nagyobb valószínűséggel élték meg a következő évet is. A különböző, célzott kutatásokból kitűnt, hogy az állattulajdonosoknak alacsonyabb a vérnyomásuk, a koleszterin- és trigliceridszintjük (ez utóbbi az állati zsiradékok fő alkotóeleme), pulzusuk még stresszes helyzetben is kevésbé ugrik fel, és hamarabb felgyógyulnak.

Amikor azonban az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet 1987-ben állást foglalt, miszerint „Az emberi egészségre irányuló olyan vizsgálatokat, amelyek nem vetnek számot az állatokkal, akik részt vesznek az ember életében, nem lehet átfogónak elfogadni”, ellenérzések korbácsolódtak, és sorban jelentek meg tanulmányok arról, hogy a háziállattartás egyáltalán nem segít egészségesebbnek maradni, sőt kifejezetten árt…

Van azonban egy olyan helyzet, amelyben a kutyák vitán felül jó hatással vannak az ember egészségére: ez az állatterápia, amikor egy állat is részt vesz a tervezett kezelésben. A legtöbb empirikus kutatásból kitűnik, hogy ez a terápiafajta pozitív eredményre vezet, különösen gyerekek esetében.Egy 15 perces kutyás foglalkozás egy adag fájdalomcsillapító hatásának is megfelelhet, de még egy rutin orvosi vizsgálat során is kevésbé ijednek meg a gyerekek, ha kutya is tartózkodik a helyiségben. Az állatterápia bizonyíthatóan felnőttekkel is működik. A pszichiátriai betegek szorongását egy kutya egyetlen látogatása egy egész rekreációs alkalomnál hatékonyabban csökkentheti. Rákos betegek pedig a kutya látogatását épp olyan megnyugtatónak találták, mint egy emberét.

Az tehát nem lehet kérdés, hogy a kutyák számtalan betegség kezelésében hatékonyan segíthetnek, sőt időnként még a gyógyszereknél is hatásosabbak. Az okos kutya című könyv azonban ennél is továbbmegy: vizsgálja a kedvenceink által okozott oxitocin és egyéb jótékony hormonok számainak emelkedését, amelyek egyébként hasonlóképpen meg tudnak ugrani a kutyákban is, ha szeretet kapnak tőlünk. Úgy tűnik, a kötődés, a kölcsönös törődés teljesen viszonzott érzések, amelyek gyógyító erejével érdemes élni.

 

 

Mások ezt vették még

Braskó Csaba
3.490 Ft 2.617 Ft
Holly Madison
3.990 Ft 990 Ft
William R. Forstchen
3.990 Ft 2.757 Ft
Colton Burpo
2.500 Ft 750 Ft
Illés Sarolta
2.990 Ft 490 Ft
Robert Masello
3.490 Ft 1.490 Ft
Trom Kata / Zazie Book Kiadó
3.300 Ft 2.607 Ft
Jane Corry
3.690 Ft 2.767 Ft
Todd Burpo - Lynn Vincent
3.290 Ft 2.468 Ft
Dorothea Benton Frank
3.490 Ft 1.690 Ft
Michelle Frances
3.690 Ft 2.768 Ft
William R. Forstchen
3.490 Ft 2.618 Ft
Sally Rooney
3.990 Ft 2.992 Ft
Tóth Gábor Ákos
3.490 Ft 2.617 Ft

Ezek is érdekelhetnek: