Barion Pixel
A 21.szazadkiado.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A 21.szazadkiado.hu oldal használatával elfogadod a cookie-kat és Adatkezelési tájékoztatónkat
Kiadói ár
2.093 Ft
Eredeti ár
2.990 Ft
Webshop kedvezmény: 897 Ft 30%
Kiadói kedvezmény minimum 25%
1-3 munkanapon belüli rendelés feldolgozás
Törzsvásárlói pont - regisztrált vevőknek - 5% visszajár
FoxPost, Packeta, GLS kedvező díjak

A piros bicikli - A magyar Anne Frank naplója

Kiadói ár
2.093 Ft
Eredeti ár
2.990 Ft
Webshop kedvezmény: 897 Ft 30%
Kívánságlistára teszem
Gyártó: 21. Század Kiadó
ISBN: 9786155373589
Ez a vásárlásod 0 pontot ér!

A könyv korábbi kiadásban Éva lányom címmel jelent meg 2011-ben szintén a 21. Század Kiadó gondozásban.

UTOLSÓ PÉLDÁNYOK

Leírás

Heyman Évát 1944-ben, Nagyváradon hurcolták előbb gettóba, majd Auschwitzba, ahol személyesen Mengele küldte a halálba. Tizenhárom éves volt. Titkos naplóját édesanyja találta meg, aki könyvvé formálta, és kiadta. Így lett Éva naplója a holokauszt egyik legmegrázóbb dokumentuma.

Az olykor érezhető anyai beavatkozástól a napló még drámaibb, még megrázóbb lett, főként, mert tudjuk: a megjelenés után Éva édesanyja mély depresszióba esett, majd öngyilkos lett.

A napló azóta megjelent angolul, héberül, néhány évvel ezelőtti, Éva lányom című, magyar kiadása után pedig németül, franciául, spanyolul és baszk nyelven is.

"Pedig, kis naplóm, én nem akarok meghalni, én még akkor is élni akarok, ha egyedül az egész körzetből csak én maradhatnék itt. Én egy pincében, vagy egy padláson, vagy bármilyen lyukban is kivárnám a háború végét, én, kis naplóm, még a kancsi csendőrtől, aki elvitte a lisztet tőlünk, még attól is hagynám magam megcsókolni, csak ne öljenek meg, csak hagyjanak élni!"

A könyv korábbi kiadásban Éva lányom címmel jelent meg 2011-ben szintén a 21. Század Kiadó gondozásban.

 

21. Század Kiadó gondozásban A piros bicikli - A magyar Anne Frank naplója jelent meg, mely a holokauszt irodalom egyik legmegrázóbb naplója. Bejegyzés a könyvről a Könyvesblogon.

A magyar Anne Frank naplója

Heyman Évát 1944-ben, Nagyváradon hurcolták előbb gettóba, majd Auschwitzba, ahol személyesen Mengele küldte a halálba. Tizenhárom éves volt.

Naplója a lány születésnapján, 1944 februárjában veszi kezdetét, melyben azután minden örömét, bánatát és félelmét feljegyezte a lány: "Pedig, kis naplóm, én nem akarok meghalni, én még akkor is élni akarok, ha egyedül az egész körzetből csak én maradhatnék itt. Én egy pincében, vagy egy padláson, vagy bármilyen lyukban is kivárnám a háború végét, én, kis naplóm, még a kancsi csendőrtől, aki elvitte a lisztet tőlünk, még attól is hagynám magam megcsókolni, csak ne öljenek meg, csak hagyjanak élni!"

Éva 1931-ben született Nagyváradon, nevelőapja Zsolt Béla író volt. A családot előbb a nagyváradi gettóba zárták, majd 1944 júniusában az auschwitzi táborba deportálták. A kislányt 1944 októberében egy jólelkű orvosnő rejtegette a táborban, Mengele azonban nehézség nélkül rábukkant Évára, aki szerencsétlenségére megrühesedett, és mindkét lába kisebesedett.

„No nézd csak”, üvöltött Mengele, „még rühes is vagy, te béka. Mars fel az autóra!” Évát szemtanúk szerint maga Mengele tuszkolta fel a halálautóra. A lány 1944. október 17-én halt meg Auschwitzban. Éva naplóját a család szakácsnője őrizte meg, édesanyja könyvvé formálta, és kiadta. Így lett a napló a holokauszt egyik legmegrázóbb dokumentuma.

Az olykor érezhető anyai beavatkozástól a napló még drámaibb, még megrázóbb lett, főként, mert tudjuk: a megjelenés után Éva édesanyja mély depresszióba esett, majd öngyilkos lett. A napló azóta megjelent angolul, héberül, néhány évvel ezelőtti, Éva lányomcímű, magyar kiadása után pedig németül, franciául, spanyolul és baszk nyelven is.

http://konyves.blog.hu/2015/04/20/zsolt_agnes_a_prios_bicikli

Mások ezt vették még

Az oldal tetejére